Styrelse:

Ordförande Elisabet Härenstam

Vice ordförande Elly Johansson

Kassör         Hans-Ove Jensen

Sekreterare Helena Neymark

 

Övriga ledamöter: Gert Almén

                Marie Barthelsson

                Margareta Edsgård

                Christer Jäger

                Gunilla Strandberg

                Johan Strandberg

 

Valberedning: Calle Hederos

        Lasse Hjelm

 

Revisorer: Bengt Edsgård

        Per Sandbu

 

Under året har vi haft 6 protokollförda sammanträden samt arbetsmöten och planeringar med egna anteckningar.

 

Medlemsantalet i januari 2016 var 183 betalande hushåll, vilket betyder 13 mindre sedan förra året. Kanske dags för en medlemskampanj igen? Inbetalningskort var bifogade med 2015 års första utskick gällande våren och sommarens program.

Avgiften är 150 kr per hushåll.

 

Sammanlagt sex utskick har gjorts sedan förra årsmötet. De har gällt vår-sommarprogram, Valborgsfirandet, Midsommarfesten, Mat-Konstrundan, Höst-vinterprogram och Julkonserten med marknad.

 

Två annonser har varit införda i GV-Nytt. Den ena gällde Mat-Konstrundan. Den andra julkonserten.

 

OBS! att under året har Segerstads Hembygdsförening lämnat sitt stora rum, det norra rummet i Församlingshemmets källare. Beslutet togs vid styrelsemöte 15/9-15 Se bil.1 Vi har lämnat det till kyrkan, till förmån för Klädkammaren som behövde större yta. Vi bytte till det mindre rummet som varit sockenbibliotek. Styrelsen anser att den mindre ytan uppvägs av de fina väggmålningarna som nu finns att se igen, och av glädjen i att ta hand om resterna av det gamla sockenbiblioteket. I övrigt gäller samma villkor som i Gåvobrevet från 9/10 1977 då Hembygdsföreningen skänkte byggnaden till Segerstads Församling se bil.2  Bytet ägde rum i samförstånd och trädde i kraft i och med årsskiftet 2016.

En positiv följd av detta blev att Hembygdsföreningen nu fått egen nyckel. Vi har äntligen tillgång till vårt rum. 

Genomförda arrangemang under året 2015:

 

 

Årsmötet hölls i Magasinet 5/3 -15 med sedvanliga förhandlingar och lika sedvanligt

kaffe och smörgås. Årsmötet valde in och välkomnade Gunilla och Johan Strandberg

som efterträdde Irene Jensen och Per Samuelsson.

 

Pubverksamheten

har pågått varje sista fredag kl.19.00 – 22.00 och det är ett mycket uppskattat arrangemang i Magasinet som pågår året om, med sommaruppehåll juni-juli. Ansvariga är Gert Almén och Carl-Johan Holmberg med Margaretha Jansson och Lasse Hjelm som villiga vikarier och stöttepelare. 

 

Valborgsmässoafton 

Vårandakt i kyrkan kl.19.00 och sedan Öppet Hus i Församlingshemmet . Kaffe och smörgås ( ca hundra ostsmörgåsar gick åt) varm korv till försäljning ute i den kalla vårkvällen. Lotterier förstås och alla stämde gärna in i vårsångerna när det var dags för allsång under ledning av Johan Strandberg.

I år lockade vi med överraskning vid braständningen. Gumman Tö har ju besökt oss två år i rad och kämpat mot vinterblåst och snöblandat regn. Nu beslöt vi att Våren äntligen skulle komma i egen hög person. Hembygdsföreningen gav fria händer åt den musikaliska trion; Noel, Tilda och Love Strandberg, att gestalta våren som de själva ville. En scen för Vårens entré byggdes upp med björkar och högtalaranläggning och nu undrade vi alla över i vilken gestalt Våren skulle infinna sig. Det visade sig att Våren verkligen var en ung flicka ( Var det inte det vi alltid trott och hoppats?!) i Tildas person. Hon sjöng till uppvaktningens trumma ”Det brinner en eld, den brinner så klar, den brinner med tusende kransar”. En underbar start på våren. Sedan small fyrverkerierna av och vi var stolta och glada över att än en gång kunnat inbjuda Segersta´borna till en härlig Valborgsfest.

 

Gökotta, loppis och sillfrukost 14/5 i Församlingshemmet från tidiga morgonen till kl.13.00

Segerstad Hembygdsförening fick frågan om vi ville delta med ett loppisbord under denna dag, och tack vare att Gunilla o Johan Strandberg var villiga att ställa upp, så sa vi ja. Faktum är att ”vårt” loppisbord verkade vara det enda som fick något sålt över huvud taget denna ödsliga dag. Johan fick in 235 kr tack vare försäljartalanger utöver det vanliga: ” Fem kronor! Pruta gärna”

Vi gissar att denna trevliga ide´ med sillfrukost och loppis föll platt beroende på bristande reklam, inga utskick. Ingen visste väl om arrangemanget utom den vanliga trogna lilla skaran. Vi stärktes i vår uppfattning om hur viktiga våra brevlådeturer är.

 

Grillkväll vid Magasinet 29/5 kl.19.00

Nu är det tradition att samlas sista fredagen i maj för att grilla medhavda godsaker

och avsluta pubkvällarna inför sommarens uppehåll. Mycket folk vid långborden trots att det var en smula kallt den här gången. Skratt och prat, blandat med doften av grillat och brända marshmallows spreds över Segersta´slätten. Barn och vuxna har lika trevligt medan solen går ner och vi hyllar Gert och Carl-Johan för detta jättefina arrangemang.

 

Midsommarfirande på skolgården i Segerstabyn kl.11.00 midsommarafton.

Vi fortsatte med tanken på ”elvakaffe” och inbjöd till att klä stången, dansa och leka och ha med egen fikakorg. För den som ville fanns Cafe´ Mynta ( Jennie Forsberg) på plats med både hembakat bröd och färdigbryggt kaffe att köpa.

Dansen kring stången leddes av Åsa Grumer och musik fick vi från Åsa och Anders Grumer och från familjen Strandberg. Fiol, dragspel, munspel och trumma! Och det var alldeles frivilligt att hoppa ”små grodorna” .Så härligt och bara sol hela tiden. Vi dansade och pratade och fikade så vi glömde räkna deltagare, men uppskattningsvis ca 60 pers.

 

 

 

Midsommardagens gudstjänst på gamla kyrkplatsen kl.15.00

Anna Ekenbäck höll i gudstjänsten och Hembygdsföreningen bjöd på kaffe och hembakat. 24 besökare.

 

Mat- och Konstrundan ! 22 augusti kl.10 – 16.00 Vilken succe´! Mer än trehundra besökare for kors och tvärs i Segerstad under en strålande solig dag och fick se en del av allt skönt, roligt och gott som vår bygd kan erbjuda. Ett storartat arbete gjordes av många, men alldeles särskilt vill vi framhålla Margareta Edsgård som var projektledare.Se bil.3

 

Föredrag ”Detta behöver du också veta om islam” 24/10 i Magasinet kl.19.00

Det hade inte gått få in en enda åhörare till Magasinet, så många var det som ville  lyssna till föredraget av Kjell Härenstam. Vi lyckades servera kaffe till samtliga och

kakorna tog slut men inte de livliga diskussionerna.  Mer föredrag alltså, tänkte vi.

 

Julmarknad och julgröt i Församlingshemmet 22/11 mellan 13.00 – 16.00

När julmarknaden stängdes blev det konsert i kyrkan med Cave Musica och Emelodi. För dem som det fortfarande ringde i öronen på, efter förra julkonserten, var detta en extra underbar upplevelse. Två körer med skönsjungande och genommusikaliska ungdomar som dessutom skänkte sitt arvode till flyktinggruppen som just anlänt till Edsvalla.

P,g.a av missförstånd, antar vi, ”kidnappades” hela konsertidén av kyrkan och det blev gudstjänst ”med deltagande kör och kyrkkaffe”. Snopet! Av detta lär vi oss hur viktigt det är att kommunicera!

 

Föredrag ”Hur beskär man sina äppelträd?” 23/1 -16 i Magasinet kl.13.00

Emanuel Delprato, berättade och visade på ett inspirerande och instruktivt sätt hur det skulle gå till. Vi samlades runt ett riktigt gammalt äppelträd hos familjen Hederos och sedan runt ett nyplanterat på skolgården, för att lära oss konsten. Kaffe och äppelkaka serverades förstås.

 

Så avslutas verksamhetsåret 2015 i stor belåtenhet och tacksamhet till alla inblandade!

 

Segerstad 1/3 -16